lunes, 10 de mayo de 2021

Clubes del Mundo: LOKOMOTIV PLOVDIV (Bulgaria) - El Bicampeón de la Copa y Supercopa de Bulgaria



 

 






















Traducción del Audio de Español del Video al Bulgaro a traves de Google

Превод на испанския звук от видеото на български чрез Google




Днес в Световните клубове се приближаваме до Пловдив, вторият по население град в България, с около 340 000 жители. В този град е базиран Локомотив Пловдив, който през настоящия сезон на Българската лига 2020/21 предизвиква страхотен сезон, завършвайки сред първите три в Лигата.

Отборът играе домакинските си мачове на стадион "Локомотив", известен като "Лаута", за парка, където се намира стадионът.

Официално е открит през 1982 г. и е част от спортен комплекс, който включва закрита спортна зала и тенис корт. Първоначално стадионът е построен с капацитет 24 000 зрители, но през 2004 г., когато отборът става шампион на България, след края на сезона част от трибуните рухва и капацитетът е намален на 13 220 души.
Реконструкцията на целия стадион започна през 2010 г. и завърши през лятото на 2011 г. и оттогава стадионът отговаря на правилата на УЕФА и е на разположение за домакинство на европейски състезания.

Клубът е основан на 25 юли 1926 г. като Пловдивски спортклуб чрез сливането на два местни отбора, Караджа и Атлетик, и двата от четвъртия квартал на Пловдив. Той също е основан от някои инженери, принадлежащи към железопътна компания. В началото и играчите, и треньорът бяха служители на железниците, откъдето идва и името, което клубът на Локомотив ще носи.
Първите му успехи са постигнати през 40-те години, когато три пъти достига до финала на Купата на България. За съжаление той загуби и трите финала срещу отбори от столицата София.
С края на Втората световна война той променя името си на Славия Ценгелов Пловдив, а също така става известен като Торпедо. Но накрая през 1949 г. приема сегашното си име Локомотив Пловдив.
През 1955 г. той трябваше да претърпи спускане във втора дивизия и трябваше да изчака до 1962 г., за да постигне повишение в най-висшата дивизия. Между това, през 1960 г., той успя да изиграе четвъртия си финал за купата, който загуби отново.

След Промоцията той успя да намери стабилност в българската първа дивизия, като изненадващо постигна класирането, за да играе първото си международно състезание.
През сезон 1964-65 Локомотив Пловдив стигна до четвъртфиналите на Купата на панаирите, където след две равенства 1: 1 с Ювентус Торино се проведе трети мач, който след противоречиво решение на УЕФА се игра в Торино. Локомотив загуби с 1-2 и беше елиминиран.

Преди да стигнат до четвъртфиналите, „смърфовете“, с прякора „Локомотив“, успяха да елиминират сръбската Войводина и румънския Петролул Плоешти.

За първи път в историята си Локомотив постига през 1973 г., подшампионат на българската лига, с 43 точки, със 7 по-малко от шампиона, ЦСКА София.

 Локомотив завърши трети през 1969 и 1974 г. В този период отборът беше доста стабилен и винаги оставаше в първите шест в класацията.

Христо Бонев беше най-добрият играч в историята на Локомотив и един от най-големите български играчи.

През 1980 г. той не може да избегне ново спускане до втората дивизия, придобивайки статут на асансьорен екип през 1980-те. Въпреки това, през 1983 г., във втората дивизия, Локомотив Пловдив, воден от самия Бонев, успява да спечели първата си официална титла в историята си - Купата на съветската армия, побеждавайки на финала ФК Чирпан с 3: 1.
В началото на десетилетието той успя да се класира два пъти за Купата на УЕФА. Започвайки през 1995 г., Локомотив започва низходяща тенденция, която завършва през 1999 г. с по-нататъшен упадък в историята на клуба.
Но след промоцията на 2001 г. и след като Георги Илиев купува клуба, курсът се променя до положителна еволюция.

Най-успешният сезон в историята на клуба беше 2003-04. Локомотив спечели първата си и засега единствената титла в лигата в историята на клуба. Треньорът, българинът Едуард Ераносян, бивш футболист на отбора, започна сезона, водещ лигата с шест точки в средата на сезона и остана непобеден.

На предпоследния кръг „смърфовете“ победиха Славия София в Пловдив с 3: 2 пред повече от 17 000 зрители и „Локомотив“ бе коронован за шампион на българската лига.

 Локомотив завърши сезона със 75 точки, три повече от втория, Левски София.

Няколко месеца по-късно отборът игра за първи път в Шампионската лига на УЕФА, където отпадна срещу белгийския Брюж във втория квалификационен кръг.

Същата година, през 2004 г., Локомотив спечели първата си българска Суперкупа, след като на финала победи Литекс Ловеч.
През август 2005 г., след като победи ОФК Белград и се класира за първия кръг на Купата на УЕФА, имаше и трагедията на убийството на нейния президент Георги Илиев от снайперист.
През декември 2009 г. бизнесменът Константин Динев придоби клуба на Галина Топалова в оферта за 2 милиона евро с намерението да ги върне в европейското клубно състезание.

15 май 2019 г. е друга историческа дата за Локомотив Пловдив, спечелвайки Купата на България за първи път в историята на клуба, с победа с 1: 0 над топ местните си съперници Ботев Пловдив в София.

Това им позволи отново да играят квалификационен кръг на Лига Европа и където победиха Спартак Тернава от Словакия, но не можаха да преодолеят Расинг Страсбург от Франция.
През 2020 г. Локомотив Пловдив успява да защити титлата си за Купата на България и я печели за втори път, ставайки първият отбор, спечелил купата последователно, тъй като за последно е постигнат от Литекс Ловеч през 2008 и 2009 г.

На финала и след равенство 0: 0 след регламентирано време, Локомотив победи ЦСКА София след изпълнение на дузпи. Безпрецедентен успех в историята на черно-белите.
И нещото не спря дотук, тъй като същата 2020 г. те взеха и втората си българска Суперкупа, побеждавайки на финала мощния Лудогорец с 1: 0.

Основният съперник на Локомотив е неговият съсед Ботев Пловдив, с когото оспорва пловдивското дерби. По традиция „Локомотив“ имаше подкрепата на по-ниските работнически класове, докато „Ботев“ имаше подкрепата на комунистическата средна и висша класа.

Друго съперничество, което Локомотив има, е с ЦСКА София, първо поради историческото съревнование между градовете Пловдив и София като културни, политически и икономически центрове, и второ поради асоциирането на ЦСКА с българската армия.

От друга страна, клубът поддържа приятелски отношения със столичния Локомотив и италианския Наполес.

Често поради своята униформа, подобна на Юве, Локомотив е известен още като Юве де Пловдив.
Клубът има едно от най-големите хобита в България, а през 1988 г. те основават първата група привърженици на клуб в страната. Не е необичайно да се видят големи фенски движения на гостуванията на Локомотив.

И това е всичко за днешните приятели. Ако ви е харесало това видео за Локомотив Пловдив, споделете го и ни дайте харесване. Наистина го оценяваме. Получете голяма прегръдка както винаги и ще се видим в следващото видео.





No hay comentarios:

Publicar un comentario